PREMIATS
JOSÉ ANTONIO SÁNCHEZ MARTÍNEZ
PREMIS SEBASTIÀ GASCH

JOSÉ ANTONIO SÁNCHEZ MARTÍNEZ

PREMI SEBASTIÀ GASCH 2007

Per la seva tasca com a teòric compromès amb l’estudi del teatre en el marc de l’art i el pensament contemporanis, i per dotar de sentit la feina de nombrosos artistes nacionals i d’arreu, el jurat ha decidit atorgar el Premi Sebastià Gasch de l’any 2007 a José Antonio Sánchez, fent un esment especial del fet que, per primera vegada, es guardona un teòric del teatre, figura indispensable i massa vegades desprestigiada, de la qual va ser un impulsor privilegiat Sebastià Gasch,l’home que dóna nom al guardó.

José Antonio Sánchez Martínez és catedràtic d'Història de l'Art a la Facultat de Belles Arts de
Cuenca, on imparteix docència d'art i literatura, història del cinema i història de les arts escèniques.
Autor de nombrosos textos sobre teoria i història de les arts escèniques i dels llibres Brecht i l'Expressionisme (1992), Dramatúrgies de la imatge (1994), L'escena moderna. Antologia de manifestos i textos sobre teatre de l'època d'avantguardes (1999) i Pràctiques del real en l'escena contemporània (2007).

Ha editat els llibres: L'art de la dansa i altres escrits de Isadora Duncan (2003), Cossos sobre
blanc (2003) i Arts de l'escena i de l'acció a Espanya: 1978-2002 (2006), entre altres.

Ha impartit cursos de postgrau i conferències a Universitats i centres d'investigació i creació d'Alemanya, Argentina, Brasil, Colòmbia, Cuba, Xile, Espanya, Estats Units, França, Mèxic, Perú, Portugal i Suïssa. Va participar en l'organització del cicle de dansa Desviaciones (Madrid, 1997-2001) i va dirigir les tres edicions de Situacions, trobada multidisciplinar d'arts dedicat a la nova creació (Cuenca, 1999-2002). És col·laborador de la Fundació Antonio Pérez de Cuenca, on ha codirigit diversos seminaris internacionals sobre arts i literatures: Mediacions Africanes
(2003), Arts i Literatures del Marroc (2004), Teatralidad i resistència (2005) i Palestina: terra, exili i creació (2006).

Dirigeix el grup d'investigació ARTEA, en el que hi participen investigadors de set països iberoamericans i és editor de l'Arxiu Virtual de les Arts Escèniques, un portal dedicat a la creació contemporània en l'àmbit iberoamericà: www.artescenicas.org. Actualment prepara un projecte de formació especialitzada i suport a la creació contemporània per a l'Aula de Dansa de la Universitat d'Alcalá d'Henares.

Link
Link

Premis FAD Sebastià Gasch d’Arts Parateatrals