El 1976, es van constituir al FAD els Premis FAD Sebastià Gasch per distingir les actuacions parateatrals més destacades de la temporada i totes aquelles persones que proposen mirades diferents i innovadores del món de l’espectacle.

Des de llavors, el jurat, format per un grup heterogeni de curiosos, es renova periòdicament i procura estar atent a les propostes originals i a les trajectòries dels seus protagonistes. Després d’assistir al llarg de cada temporada a totes les presentacions possibles, a l’hora d’escollir els premis cada membre del jurat defensa els seus delits amb passió, fins que s’arriba a un acord, un intent sincer de reconèixer un fet especial: la creació sense límits.

Segons marquen els estatuts, anualment es donen tres premis cabdals i un nombre indeterminat d’aplaudiments:

el Premi FAD Sebastià Gasch, per distingir l’aportació més destacada de l’any, que es materialitza en una màscara daurada signada per Joan Brossa

el Premi d’Honor, diploma que s’atorga com a reconeixement a la trajectòria d’un/una artista, espai o entitat

l’Aplaudiment Internacional “Joan German Schroeder” a una persona, un treball o una entitat estrangera que hagi deixat petjada en el seu pas per la ciutat

Els Aplaudiments són distincions per a una persona, treball o entitat que hagi destacat per algun aspecte especialment rellevant.

Sebastià Gasch va ser periodista i escriptor, un crític d’art d’avantguarda de les arts de l’espectacle, polifacètic, obert a tota renovació artística, que sempre va apostar per tot allò que fos nou en el camp de l’art, el cinema, el circ, el ball i les arts parateatrals.

El FAD, associació cultural creada el 1903, recollint l’esperit d’aquest singular home i amb la voluntat de continuar la seva tasca de promoció i descobriment artístic i cultural, l’any 1976 va instituir el Premi FAD Sebastià Gasch.

En l’actualitat els Premis FAD Sebastià Gasch tornen a posar-se en marxa però amb alguns canvis molt significatius.

El primer i més important és que aquests s’estenen a la resta de Catalunya: posarem ulls a totes les províncies perquè no se’ns escapi ni una! Una altra novetat és aquesta pàgina web en la que tots vosaltres esteu convidats a recomanar a tothom allò que cregueu interessant.

Per tal de trencar encara més barreres, i deixant-nos endur per la màgia de la creació teatral a l’estranger, el dia del lliurement dels Premis una companyia estrangera ens visitarà amb un espectacle per llepar-nos els dits.

Premis FAD Sebastià Gasch d’Arts Parateatrals